De digitale versie van het spelprogramma 71, een technisch en technologisch hoogstandje

Tuesday, 26 May 2020 - 16:16

Sedert maandag 18 mei is het spelprogramma 71 te zien in een aangepaste digitale versie: in de studio zien we Jean-Michel Zecca en de kandidaat tegenover een virtuele tribune met de 70 kandidaten die van thuis uit spelen.

Wiet Bruurs geeft een woordje uitleg: "Om de veiligheidsvoorschriften van de Nationale Veiligheidsraad en de overheid na te leven, heeft het productieteam achter 71 (Never Ending Story) samen met zijn partners een digitale toepassing ontwikkeld waardoor de kandidaten (het publiek), die voordien in de studio aanwezig waren, het van thuis uit kunnen opnemen tegen Jean-Michel Zecca en de kandidaat naast hem, alsof ze op de tribunes van het programma zitten. In de studio hebben de technische teams van RTL Belgium de limieten opgezocht van wat er digitaal mogelijk was om de tribune te vervangen door een publiek op een groot virtueel scherm. Het gaat om een technisch en technologisch hoogstandje dat nooit eerder vertoond is voor een tv-programma.”

Vincent Jeumont, Senior Project & System Engineer, vult aan: “Op 17 april werden we gecontacteerd door het productieteam achter 71, om na te gaan wat er technisch mogelijk is en een digitale versie van het spelprogramma te maken tijdens de lockdown, zonder afbreuk te doen aan het DNA en de specifieke codes van dit populaire programma. De belangrijkste uitdaging bestond erin de 70 kandidaten, ieder in hun eigen huis, in beeld te brengen en die beelden uit te zenden. Er werden verschillende mogelijkheden bekeken:

- 70 schermen geïntegreerd in de tribune (onmogelijk want de schermen zouden te veel plaats innemen in het decor)
- Een filmscherm van 4 bij 10 meter waarop het beeld van de kandidaten wordt geprojecteerd (kon niet vanwege de verlichting in de studio)
- Een LED wall van 4 bij 10 meter (moeilijk om te installeren en te huren)
- Een geïntegreerd virtueel scherm met Augmented Reality (technologie die gebruikt wordt voor het programma “C’est pas tous les jours dimanche”)

Dat laatste spoor hebben we op 23 april getest en die test leverde een prima resultaat op. Daarop beslisten Never Ending Story en RTL om op die weg verder te gaan. Daarop volgden de installatie, de nodige tests en de laatste technische afstellingen. Op dinsdag 12 mei vond dan een eerste opname plaats. Op vrijdag 15 mei waren er in totaal 21 uitzendingen ingeblikt.”

In de praktijk openen de kandidaten de spelapp, loggen in en maken verbinding tussen hun computer (beeld en geluid) en de studio. Zodra de opnames starten, ontvangen ze niet alleen de livebeelden van de set, maar ook de vragen, de verschillende opties voor de antwoorden en de instructies van de productieleider in de studio. Het spel verloopt thuis precies zoals dat in de studio zou gebeuren.

Stéphan van Bellinghen, producer van het programma, bevestigt: “Dankzij het originele systeem dat werd uitgedokterd kunnen de kandidaten die zich hadden ingeschreven maar die op dit moment niet in België zijn, toch deelnemen aan hun favoriete spelprogramma. Er is bijvoorbeeld het geval van een jonge vrouw die half maart naar Griekenland is teruggekeerd om bij haar familie te zijn. Zij kan deelnemen van op de plek waar ze woont, op bijna 3000 km van de studio en zo rechtstreeks meespelen … 71 kent geen grenzen meer!”


Jean-Michel Zecca voegt eraan toe: “Het is uiteraard een enorm verschil met de traditionele versie van 71, waarbij de 71 kandidaten in de studio aanwezig zijn en voor de nodige sfeer zorgen! Maar in een uitzonderlijke situatie halen we uitzonderlijke middelen boven!”

Bovenaan