De Radio Stream Monitor – een nieuwe CIM-studie

MA, 22 juni, 2020 - 13:36

Op maandag 22 juni heeft het CIM de Radio Stream Monitor gepubliceerd. Deze nieuwe CIM-studie meet het digitale radiobereik door elke dag alle verbindingen met de servers van de Belgische radiozenders te noteren. Iedere keer dat een luisteraar van op een smartphone, een computer of om het even welk ander toestel dat met het internet verbonden is een radiostream start, stuurt hij een query naar een server van de radio. Al deze query’s en de lengte ervan worden geregistreerd en verwerkt door het CIM.

Opgelet, het gaat niet om een nieuwe studie naar het radiobereik. De CIM RAM-studie blijft de enige officiële bron voor het radiobereik, want ze meet alle manieren van luisteren, zowel in FM als DAB+ en online. De Radio Stream Monitor verstrekt ons wel meer info over het luisteren online, goed voor ongeveer 10 % van het luistervolume; 90 % gebeurt nog altijd via FM en DAB+.

Het gaat om een doorlopende studie en dus kunnen we de evolutie van het luistergedrag goed monitoren. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de coronacrisis een grote en positieve impact heeft op het onlinebereik van de radio’s, en dat vanaf vrijdag 13 maart, de dag dat de lockdown werd aangekondigd.
In maart en april liet het online naar de radio luisteren een stijging van 30 % optekenen in het zuiden van het land en 45 % in het noorden vergeleken met de maanden die aan de lockdownperiode in België voorafgingen. En aan die situatie lijkt niet meteen een eind te komen.De Radio Stream Monitor meet het aantal actieve luistersessies en de duur van elk ervan. Met behulp van deze twee parameters kan men een marktaandeel berekenen dat gebaseerd is op het totale volume van de radio’s die online worden beluisterd (total time spent). Dit totaal omvat zowel de zogenaamde “premium” radio’s zoals Nostalgie, Bel RTL en Radio Contact, als al hun afgeleide vormen (Nostalgie 80, Contact 2000 enz.).

De cijfers voor het online luisteren in de periode van januari tot mei zien er als volgt uit: de twee meest beluisterde radio’s in Franstalig België zijn Nostalgie en Radio Contact, met respectievelijk 18,1 % en 17,2 % van het luistervolume van de onlinezenders. Het gaat dus om twee muziekzenders. De twee generalistische zenders die het best scoren zijn La Première (10,5 %) en Bel RTL (9,6 %). Deze cijfers omvatten zowel de “premium” radio’s als al hun afgeleide vormen.

We herhalen nog even dat deze cijfers enkel slaan op het online luisteren, dat goed is voor amper 10 % van het totale luistervolume van de radio. FM en DAB+ vormen op de dag van vandaag nog altijd veruit de belangrijkste manier om naar de radio te luisteren.

Aan Nederlandstalige kant komen Radio2 (19,0 %) en Studio Brussel (17,4 %) als overwinnaar uit de bus.
Aarzel niet contact op te nemen met uw sales contact, voor alle bijkomende informatie over de radio aanbiedingen.

Bovenaan