Onze radio’s hebben hun skills op Alexa en Google Home

Friday, 8 Feb 2019 - 16:29

Bij IP Belgium hebben we voor onze media, waaronder Bel RTL, Radio Contact en Mint, al skills ontwikkeld voor de draadloze toestellen van Amazon en Google. 


Voortaan kan je aan de smartspeaker vragen om af te stemmen op bijvoorbeeld Radio Contact om live te luisteren of om het laatste weerbericht of de meest recentste nieuwsflash van Bel RTL af te spelen.  Je kan zelfs vragen om de naam van het lopende programma of de song die je zo net hebt gehoord op je favoriete zender weer te geven. 

Het gedrag van de consument verandert en onze radiozenders passen zich daaraan aan om altijd voorop te lopen bij vernieuwingen.

We luisteren tegenwoordig evenveel naar de radio als voorheen, maar de toestellen die we daarvoor gebruiken veranderen geleidelijk. De consumenten passen hun gedrag aan in functie van die nieuwigheden. Voortaan volgen ze de “Conversational trend”: ze praten met het merk!


Dat is de reden waarom je zoveel hoort praten over smart speakers. We herhalen nog even dat deze met het internet verbonden luidsprekers gebruikmaken van artificiële intelligentie en stembediening, en dat ze reageren op door de mens ingesproken instructies. De industrie van de smart speakers is nog in volle ontwikkeling, maar de modellen van grote bedrijven zoals de Amazon Echo, de Google Home en de Apple Homepod kennen al behoorlijk veel succes. 


Op dit moment bezit 18 % van de 18+ in de VS al een smart speaker. Het gaat dan om 43 miljoen mensen.


 We merken dat de opkomst van de smart speakers het audiogebruik bevordert: 

63 % van de First Adopters en 70 % van de Early Mainstream beweren dat ze meer audio luisteren sedert ze een smart speaker hebben.*

37 % van de bezitters van een smart speaker luistert gedurende meer dan twee uur per week naar nieuwsprogramma’s.**

*Bron: Voicebot Smart Speaker Consumer Adoption Report January 2018 
**The Smart Audio Report – NPR & Edison Research 2018
Bovenaan