DAB+ viert zijn eenjarig bestaan in België

Wednesday, 18 Nov 2020 - 11:44

spot_dab_2020_spot1_srd

DAB+, de nieuwe norm inzake digitaal uitzenden werd op 4 november 2019 gelanceerd. Vandaag is al één op de vijf Franstalige Belgen ermee vertrouwd. Het aanbod van DAB+ ontvangers is sterk toegenomen en een Europese richtlijn zal de DAB+ norm vanaf 2021 verplicht maken in alle nieuwe voertuigen. De Week van de digitale radio is van start gegaan op 16 november en wil het Belgische publiek blijven warm maken voor de vele voordelen die radio in DAB+ te bieden heeft.

Een week om de digitale radio te vieren

Ter gelegenheid van de eerste verjaardag van DAB+ in Franstalig België, organiseert maRadio.be van 16 tot 22 november 2020 de Week van de digitale radio. Op die manier wil het de Belgische bevolking extra bewustmaken van de vele voordelen die digitale radio te bieden heeft.

Van 16 november tot 24 december 2020 loopt er, meer dan een maand lang, een uitgebreide campagne op radio en televisie, op het web, in de tijdschriftenpers en achteraan op de bussen van de TEC en de MIVB. Ze heeft tot doel DAB+ nog bekender te maken. De meeste openbare en private radiozenders nemen aan de campagne deel en zenden via hun media radio- en tv-spots uit.


Eric Adelbrecht, gedelegeerd bestuurder van maRadio.be is daar blij om: "A son lancement il y a un an, toutes les radios publiques et privées se sont mobilisées pour faire connaître le DAB+. Entretemps, beaucoup d'auditeurs ont fait le choix du futur. Le travail est cependant loin d'être terminé et l'ensemble des radios francophones joignent à nouveau leurs forces à l'occasion de la Semaine de la radio digitale. C’est l’occasion de rappeler que la radio est le partenaire naturel du confinement. Si les voitures circulent moins, l’écoute de la radio se fait largement sur le lieu de travail ou à domicile qui, en ce moment en est un peu synonyme. A l'approche de Black Friday et des fêtes de fin d'année, certains auditeurs voudront peut-être en profiter pour se tourner vers ce qui sera la nouvelle norme de diffusion de la radio.Je tiens à remercier toutes les radios publiques et privées qui, à nouveau comme au lancement, soutiennent avec enthousiasme l'initiative de la Semaine de la radio digitale et encouragent leurs auditeurs à découvrir le DAB+!"

DAB+ wordt almaar populairder 

 • Digitaal luisteren via DAB+ neemt toe
  • Bijna één op de vijf Franstaligen in ons land zegt minstens eenmaal per maand naar de radio te luisteren op een DAB+ platform (klassieke ontvanger of autoradio): de CIM/RAM radiostudie geeft voor het eerste semester van 2020 een penetratiegraad voor DAB+ van 18,8 %.

 • Het marktaanbod van DAB+ ontvangers is toegenomen
  • Het aantal DAB+ compatibele radio-ontvangers dat in de handel te koop is, is sterk gestegen: In het eerste semester 2020 was 40 % van de in de handel aangeboden radio-ontvangers DAB+ compatibel tegenover 30 % in het tweede semester van 2019 en 25 % in het eerste semester van 2019 (bron: Gfk voor rekening van de WorldDAB).
  • In het eerste semester 2020 bedroeg het totale percentage DAB+ autoradio’s in nieuwe voertuigen 92 %: 59 % van de nieuwe wagens is standaard uitgerust met een DAB+ compatibele autoradio tegenover 42 % in de overeenkomstige periode van 2019, en 33 % kon als optie uitgerust worden met een DAB+ autoradio tegenover 47 % in de overeenkomstige periode van 2019 (bron: Jato voor rekening van de WorldDAB).
  • In 2021 komt er een Europese richtlijn die bepaalt dat 100 % van de nieuwe voertuigen en huurwagens in elk van de Lidstaten DAB+ compatibel moet zijn.
 • De dekking van DAB+ zal nog toenemen in 2021

  • In de Federatie Wallonië-Brussel zijn momenteel 24 zendsites in gebruik waardoor DAB+ 92 % van het grondgebied en 98 % van de bevolking kan dekken.
  • De volgende stap is voorzien voor 2021: dan worden er nieuwe zendsites toegevoegd en zal de dekking van DAB+ nog verdichten. 

   

  Waarom DAB+ betere radio oplevert

  Om via DAB+ digitaal naar de radio te luisteren, heb je geen abonnement nodig, en ook geen internet-, WiFi- of 4G-verbinding. DAB+ radio werkt met terrestrische technologie, is gratis en wordt overal uitgezonden via een netwerk van digitale zenders. Om te luisteren heb je enkel een DAB+ compatibele radio-ontvanger nodig. 

  De belangrijkste voordelen van luisteren in DAB+ zijn:

  • betrouwbaarder: een beduidend betere ontvangst dan in FM, vooral in de auto, en een stabiel geluid van digitale kwaliteit
  • meer gediversifieerd: dankzij nieuwe radiostations die niet beschikbaar zijn in FM, is het aanbod inzake programma’s in DAB+ veel uitgebreider en gevarieerder dan in FM
  • visueler: naast een grotere rijkdom aan beschikbare programma’s, biedt DAB+ ook extra informatie over de lopende programma’s, in de vorm van tekst, afbeeldingen ...
  • eenvoudiger: het opzoeken van een radiostation op naam kan eenvoudiger in DAB+ omdat je geen FM-frequenties moet zoeken en DAB+ ontvangers dankzij het scherm waar ze meestal mee zijn uitgerust ook meer functies bieden
  • groener: uitzenden in DAB+ verbruikt minder elektriciteit, vergt minder antennes en veroorzaakt minder elektromagnetische straling dan FM. Het elektriciteitsverbruik hangt af van het aantal actieve luisteraars
  • zekerder: naar de radio luisteren in DAB+ kwaliteit is gratis en overal beschikbaar dankzij een netwerk van digitale zenders dat Brussel en Wallonië dekt. Kiezen naar welke radio je luistert doe je volkomen onafhankelijk, anoniem en zonder abonnement of internetverbinding. In geval van crisis of verzadiging van het netwerk blijft de radio in DAB+ functioneren om de luisteraars te informeren over de situatie.

  Meer informatie op maradio.be


   

   

  Bovenaan