Lancering van DAB+ in Wallonië en Brussel

Tuesday, 20 Nov 2018 - 13:46

Op 15 november had in Brussel de officiële lancering plaats van de digitale tegenhanger van FM (maar dan beter en sterker): DAB+ (Digital Audio Broadcasting Plus).

Dat is een bijzondere gebeurtenis die onze luistergewoonten sterk zal veranderen: deze internationale standaard is namelijk de opvolger van de analoge FM-uitzendingen, momenteel de meest verspreide manier om naar de radio te luisteren.

Maar waarom zouden we van technologie veranderen, en vooral, welke voordelen zijn eraan verbonden? 

Bij FM-uitzendingen (analoog) missen we een aantal van de digitale voordelen waar we ondertussen sterk gewend aan zijn. Daarom gaat DAB+ radio radicaal veranderen.

De voordelen zijn talrijk:

- Meer radiozenders: het programma-aanbod is ruimer en gevarieerder dan bij FM.

- Meer inhoud: extra informatie in de vorm van tekst en/of beeld (logo van de zender, naam van het programma, van de presentator enz.).

- Meer luistercomfort: digitale uitzendingen geven een betere ontvangst.

- Meer vrijheid: DAB+ wordt overal gratis uitgezonden, zonder abonnement en zonder dat er een internetverbinding nodig is. 

- Meer ergonomie: het is makkelijker om zenders te zoeken.

- Beter voor het milieu en de gezondheid: uitzenden via DAB+ verbruikt minder elektriciteit en vergt minder antennes, waardoor er minder elektromagnetische straling is dan bij FM.

Met een aangepaste ontvanger of autoradio zijn heel wat radiozenders nu al in DAB+ te beluisteren, zowel in Vlaanderen als in Brussel en Wallonië. De dekking van DAB+ wordt in de volgende maanden aan een snel tempo uitgebreid en zal tegen volgende zomer de FM-dekking overtreffen.

Onze radiozenders Bel RTL, Radio Contact, FUN Radio, Nostalgie, Maximum FM (Luik) en Must FM (Namen en Luxemburg) zijn al aangepast voor DAB+. Ze werken nu verder aan de uitbouw van de content bij hun programma’s om alle voordelen van deze nieuwe technologie uit de verf te laten komen. De andere zenders volgen binnenkort.

In België is er dus een nieuw tijdperk aangebroken … dat van de digitale radio-uitzendingen!

Bovenaan