Adscan, de nieuwe barometer van IP Belgium die de reclame-impact meet

DO, 25 maart, 2021 - 14:22

De Adscan-studie ging in januari 2020 van start en heeft een jaar lang continu radio- en televisiecampagnes gemeten. Één jaar en 85 tests later kunnen we, via de eerste impactdatabank voor Franstalige audiovisuele reclame in België, een aantal besluiten trekken over de doeltreffendheid van reclame in deze twee media.

Deze studie is namelijk een primeur voor het zuiden van het land. Gelijkaardige barometers bestaan al voor de Nederlandstalige audiovisuele media in het noorden, maar niet aan Franstalige kant. Op vraag van reclamebureaus en adverteerders zijn we aan dit avontuur begonnen. Het proces is echter relatief lang en vergt grote investeringen, want als je voor een markt benchmarks wilt opstellen, heb je een groot aantal tests nodig.

Adscan wordt uitgevoerd door het studiebureau AQRate, dat de geselecteerde Franstalige advertentiecampagnes online test. Tijdens elke Adscan-golf worden er vijf nieuwe tv- of radiospots getest bij 300 mensen. Na 17 golven in 2020 heeft dat dus een zeer comfortabele steekproef van 5.100 interviews opgeleverd.

De vragenlijst test merk- en campagnebekendheid, plus de herkenning van de spot en de toewijzing aan het juiste merk. Adscan gaat ook na hoe mensen de reclame beleven en tot welke houding inzake waardering, aanbeveling en koopintentie ze leidt.

We geven u nu al in primeur de naam van de radiocampagne en de tv-campagne die het beste presteerden in 2020. We hebben het dan over de campagnes die de hoogste scores lieten optekenen voor herkenning en toewijzing.

Op televisie gaat het om de campagne van Dreft, waarin een kleine jongen met behulp van een fles afwasmiddel een ruimteschip bouwt. Op de radio ging Carglass met de eerste plaats inzake herkenning en toewijzing aan de haal met zijn bekende testimonialspot.

Maar de ster van het jaar 2020 in de Adscan-barometer is Devos Lemmens. Dit merk doet het zowel op de radio als op de televisie bijzonder goed, niet alleen qua herkenning van de spot maar ook qua likeability. Het merk speelt het spel van de visuele overdracht perfect. De sound branding van het merk en de stemmen van de twee makkers staan centraal in de spots. Ze bevatten een flinke dosis humor en de tv-spots verwijzen naar de radiocampagne. Het beeld vult het verhaal aan door er een meer emotionele dimensie aan toe te voegen en te tonen hoe het consumeren van het product wordt ervaren.

Om verder te lezen klik hier

Om de video van de studie te bekijken, klik hier

Bovenaan